Utskrift

Oppdatere 1.5 fra en eksisterende 1.5.x versjon

Skrevet av Rune Rasmussen.

Det er risikabelt å oppgradere en side i drift uten å teste oppdateringsprosessen først. Du bør derfor først sette opp en testside som er så nær din eksisterende som mulig, gjerne en komplett kopi av den, for så å teste oppdateringen på denne. Når du har testet og er fornøyd med dette kan du gå videre til å oppdatere din driftsside (etter å ha tatt en oppdatert sikkerhetskopi av denne først, naturligvis).

For grunnleggende informasjon om oppdatering og migrering, se Upgrading and Migrating FAQs og Upgrade Instructions.

Du kan også bruke en Joomla!-utvidelse for å automatisere prosessen med å laste inn versjonsoppdateringer. Se Update Manager for Joomla! for mer informasjon.

Husk å lese utgivelsenotatet for den nye versjonen nøye, det kan inneholde viktig og kritisk informasjon.

Når du oppdaterer fra en versjon som ikke er den nest nyeste, les utgivelsenotatene for de foregående versjonene også.

Steg 1: Last ned oppdateringspakken

For å laste ned den nyeste oppdateringpakken og innhente MD5-nøkkel:

  • Gå til Joomlas nedlastingsside.
  • Klikk på 'Download other Joomla 1.5.x packages'-lenken
  • Klikk på 'Joomla1.5.XUpdates'-lenken under 'Packages'-kolonen for å gå til detaljvisningen for den gjeldende pakken
  • Klikk på 'Files'-fanen for å se de forskjellige pakkene.
  • Lokaliser raden som matcher din gjeldende versjon og oppdateringpakke (zip, tar.gz og tar.bz2) som er mest praktisk for deg.
  • Verifiser nedlastingen ved hjelp av MD5-nøkkel listet i høyre kolonne på samme side som pakken du valgte.

Om du har spørsmål til disse instruksene, vennligst les Utfyllende informasjon nedenfor.

Utfyllende informasjon:

Steg 2: Sikkerhetskopier din side

Før du begynner oppdateringen bør du sikkerhetskopiere din side. Sikkerhetskopier din eksisterende Joomlaside og lagre alle filer og databasen i tilfelle noe går galt, du kan da raskt og enkelt gjenopprette din nettside igjen.

Alle oppdateringer anbefales først testet på en kopi av din side, før de brukes på sider som er i drift.

Steg 3: Sett din side i vedlikeholdsmodus

Det vil ofte være anbefalt å sette siden i vedlikeholdsmodus, samt at man logger seg ut av administrasjonen, før man begynner med oppdatering av filer. Dette for at brukerne skal slippe å bli møtt med feilmelding om de laster siden i et øyeblikk hvor en kritisk fil oppdateres. I enkelte tilfeller kan det også skje at filer blir "låst" av server på grunn av kjørende økt, slik at filen(e) i verste fall ikke blir riktig oppdatert.

For å sette side i vedlikeholdsmodus, klikk på 'Nettsted -> Konfigurasjon' og kryss av for 'Vedlikeholdsmodus - Ja' før du så klikker 'Lagre'. Logg deretter ut.


Steg 4: Installér oppdateringen

Det finnes flere måter å installere en oppdateringpakke på. Om du har problemer med en av disse metodene som nevnes, da kan du ganske enkelt forsøke med en av de andre.

  • Alternativ 1: Pakk ut pakkefilen på din lokale datamaskin for så å bruke en FTP-klient for å laste de utpakkede filene opp på din side.
  • Alternativ 2: Bruk en FTP-klient for å laste opp oppdateringpakken til din side, for så å bruke en terminaløkt (f.eks. SSH) for å koble til din side og pakke ut filene direkte der.
  • Alternativ 3: Om din leverandør av netthotell gir deg tilgang til din side via et kontrollpanel som CPanel eller Plesk, kan du bruke kontrollpanelets filbehandler til å laste opp oppdateringpakken, for så å bruke en terminaløkt (som også kan være tilgjengelig via kontrollpanelet) for å pakke ut filene og overskrive alle endrede på serveren.


Steg 5: Sjekk din side for å forsikre deg om at den virker

Ikke gå ut fra at oppdateringen vil gå fint selv om testoppdateringen gjorde det. Sjekk den for å forsikre deg om at ikke noen problemer har oppstått. Det kan skje at forskjeller mellom driftsside og testside vil gi problemer som du ikke oppdaget under testingen. Om du oppdager et problem som du ikke kan rette raskt vil du kanskje måtte legge tilbake sikkerhetskopien du tok før du begynte.

Forhåpentligvis vil alt gå fint, og du kan slappe av. Om du har spørsmål før, under, eller etter oppdatering kan du stille disse i Joomla! 1.5 Migrering/Oppdatering-forumet.